Slavistično društvo Slovenije

Študentska sekcija Slavističnega društva Slovenije

Aktualno


Trenutno ni dogodkov.Študentska sekcija Slavističnega društva Slovenije je bila ustanovljena na redni seji Upravnega odbora ZD SDS v petek, 29. junija 2007 v Banketni dvorani Mestne občine Ljubljana. Ustanovitev sekcije je zabeležena v zapisniku te seje, ki je bil objavljen tudi v društvenem glasilu, Kroniki Slavističnega društva Slovenije.Kontakti Študentske sekcije Slavističnega društva Slovenije


sasa.cuzak@gmail.com jordan.petra@gmail.com

Saša Cuzak                                 Petra Jordan


Naslov:
Zveza društev Slavistično društvo Slovenije
za Študentsko sekcijo
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

Pretekli dogodki Študentske sekcije


Filmski večer

Študenti slovenistike in izr. prof. dr. Alojzija Zupan Sosič smo pripravili ogled filma Nasvidenje v naslednji vojni, posnetega po romanu Vitomila Zupana Menuet za kitaro. Ker to delo odpira številna vprašanja, ob katerih lahko razmišljamo, je ogledu filma sledila zanimiva debata s profesorico Alojzijo Zupan Sosič. Filmski večer se je zgodil v sredo, 18. 2. 2009, v predavalnici št. 2 ljubljanske Filozofske fakultete.

Maruška Agrež, organizatorica filmskega večera

Tutorske čajanke

Pridi, popijva skodelico čaja in nadaljujva pogovor o veselih stvareh. (Chaim Potok)

Novo študijsko leto smo kot vedno začeli v času vrenja mošta in pokanja kostanjev, letos vse to celo ob temperaturah indijanskega poletja. Pa smo si rekli, zakaj ne bi bilo letos drugače in bi vas povabili na čaj. Tutorke študentke smo izvedle spoznavno tutorsko čajanko, ki je bila v torek, 21. 10. 2008, od 18. ure naprej na hodniku slovenističnega in slavističnega oddelka v 2. nadstropju. Ob drobnih domačih dobrotah in pravem angleškem čaju so nas kulturno razsvetlili nastopa dveh zamolčanih slovenskih pesnikov, Analije Terpinc in Feliksa Gnidovca, ter nastop skupine Joko, Domc in prijatelji.

Druga tutorska čajanka v obliki slovenističnega kviza pa je potekala 16. 12. 2008.

Petra Jordan, oddelčna koordinatorka tutorjev študentov


Bralna druženja


V okviru študentske sekcije Slavističnega društva Slovenije in Oddelka za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani želimo s kolegicami študentkami organizirati bralna druženja, na katerem se bomo pogovarjali o prebranih knjigah, izmenjavali mnenja, podajali kritike v zadnjem letu nagrajenih del slovenskih avtorjev ... Želimo, da bi imel vsak možnost izraziti svoje mnenje v sproščenem vzdušju. Uvodni sestanek smo imeli v sredo, 15. 10. 2008, ob 19-ih pri rumenih mizah našega oddelka v drugem nadstropju FF.

Sonja Grmovšek in Katja Horvat


Študentska udeležba na slavističnem kongresu v Celovcu in Pliberku

Dragi slovenisti,
kot nekateri že veste, se nam od 2. do 4. oktobra 2008 obeta Slavistični kongres v Celovcu in Pliberku. Če bi se ga kdo rad udeležil, lahko z včlanjenjem v Študentsko sekcijo pri Slavističnem društvu Slovenije -- letna članarina je 10 evrov za študente -- pridobi nekaj ugodnosti.

Študentje, ki so člani študentske sekcije, se lahko kongresa udeležijo brez plačila kotizacije, poskrbeti pa morajo za prenočišče in hrano. Študentska sekcija do nedelje, 14. septembra, do 12. ure zbira prijave in bo vsem zainteresiranim rezervirala spanje v mladinskem hostlu v neposredni bližini celovške univerze oziroma kongresnega dogajanja. Cena 3- ali 4-posteljne sobe je 19,90 evra na noč, cena dvoposteljne 23,90 evra na noč, za peto dodatno ležišče v 4-posteljni sobi 8, za šesto pa 4 evre. Število sob je omejeno, zato pohitite s prijavo!

Poleg tega naj bi vsak študent na kongresu prejel darilno vrečko (s kongresnim zbornikom, Kroniko SDS, knjigami in turističnim gradivom), potrdilo o udeležbi in bil deležen vseh predavateljem namenjenih kongresnih ugodnosti: avtobusni prevozi (tu moramo opozoriti, da lahko, če bo študentov veliko, zmanjka prostora na avtobusih za vse, ampak ga najbrž ne bo :), vodeni ogledi, vstopnice za predstavo, kava in pijača med odmori.

Študentje si morajo poleg prenočišča sami plačati tudi hrano: možnosti za to je na in okrog univerze več, najcenejša je menza, kjer stane kosilo okrog 5 evrov. Če bi se želeli udeležiti ekskurzije v soboto, 4. oktobra, morajo študentje, tako kot tudi vsi ostali udeleženci kongresa, doplačati 40 evrov.

Zainteresirani se, prosim, javite najkasneje do nedelje, 14. septembra, do 12. ure Maruški Agrež na agrez.maruska@gmail.com ali na tel. številko 031 684 955. Prosim, če ji v mejlu napišete ali po telefonu sporočite tudi svoj domači naslov, saj boste kot člani Slavističnega društva Slovenije na dom prejemali društveno Kroniko. V naslednjem tednu vam bo Maruška potrdila rezervacijo in vas obvestila, kje in kdaj lahko plačate članarino za študentsko sekcijo.
Seveda se sekcijo lahko včlanite tudi zainteresirani, ki se kongresa ne nameravate udeležiti :) (za še druge ugodnosti).

Vse ostale informacije, program kongresa, zemljevide kongresnih lokacij in podobno najdete tukaj.

Vabljeni in LP,
Petra Jordan


Predstavitev Študentske sekcije Slavističnega društva Slovenije na Študentskih dnevih Filozofske fakultete 6.–8. maja 2008

Foto: Matjaž Zaplotnik     Foto: Matjaž Zaplotnik

Fotografiral Matjaž Zaplotnik

3. etimološki večer


Na tretjem etimološkem večeru 20. maja 2008 na ljubljanski Filozofski fakulteti smo nadaljevali debato, povezano s poimenovanjem rastlin.

Maruška Agrež, organizatorica etimološkega večera

2. etimološki večer


Ker je etimološki večer, ki smo ga organizirali v torek, 18. marca 2008, uspel, smo se odločili, da bomo takšne večere prirejali vsak mesec. Tako smo izvedli tudi 2. etimološki večer, ki je bil v torek, 22. 4. 2008, v predavalnici št. 1 na ljubljanski Filozofski fakulteti. Tema tokratnega večera so bila poimenovanja rastlin.

Maruška Agrež, organizatorica etimološkega večera

1. etimološki večer


Študenti slovenistike in red. prof. dr. Alenka Šivic Dular smo v okviru Študentske sekcije Slavističnega društva Slovenije organizirali etimološki večer. Prireditev je potekala v torek, 18. marca 2008 v predavalnici št. 302 Filozofske fakultete. Tema večera so bila poimenovanja živali, in sicer njihov izvor, primerjava v različnih jezikovnih obdobjih, jezikih, slovarjih itd. Prireditev je bila namenjena vsem študentom in profesorjem jezikoslovnih smeri Filozofske fakultete in tudi ostalim zainteresiranim. Prireditev smo organizirali z željo, da bi se študenti znebili predsodkov pred diahronim jezikoslovjem, hkrati pa razširili svoje jezikoslovno znanje zunaj meja obveznega učenja za izpite.

Maruška Agrež, organizatorica etimološkega večera


Filmski večer


V sredo, 9. januarja 2008, smo študenti ljubljanske slovenistike v okviru študentske sekcije Slavističnega društva Slovenije organizirali filmski večer. Gledali smo film Halgato, posnet po romanu Ferija Lainščka Namesto koga roža cveti. Filmu je sledila debata, ki jo je usmerjala profesorica Alojzija Zupan Sosič.

Maruška Agrež, organizatorica filmskega večera


Na http://www.ff.uni-lj.si/slovjez/sds/studenti.html postavil Matjaž Zaplotnik 25. novembra 2007 in nazadnje dopolnil 21. avgusta 2009.