Spoštovani,

z ženo sva se odločila naročiti izdelavo individualnega načrta za novo hišo. Opisala sva najine predstave o udobni in varčni enodružinski hiši in sklenila zaupati naročilo tistemu od nagovorjenih arhitektov oziroma projektantov, ki bi se z osnutkom najbolj približal najinim predstavam. Če ste zainteresirani za prevzem naročila, vas prosim, da nama odgovorite in nama predstavite svoje pogoje in koncept. Ustrezalo bi nama, če bi našla ponudnika, ki bi lahko prevzel vse faze gradnje, od načrta preko pomoči pri pridobitvi gradbenega dovoljenja do izgradnje in ureditve okolice, vendar to ni najin pogoj. Prosiva vas, da nama sporočite, katero od nalog pri gradnji bi bili pripravljeni prevzeti.

Gradnjo bi naročila izvajalcu na ključ, čas gradnje bi bil nekako od pomladi dalje, ko se nadejamo pridobiti potrebno manjkajočo dokumentacijo, do konca leta 2003.

Prilagava lokacijsko shemo in osnutek. Z lepimi pozdravi

Stanovalci

Kmalu bova stara 50 let in imava dva odrasla otroka, ki pa bosta po vsej verjetnosti še kar nekaj let bivala v skupnem gospodinjstvu z nama. Oba želita zase dovolj velike prostore v hiši in strinjamo se, da bi moral biti zelo velik tudi skupni bivalni prostor. Manj je jasnosti glede intimnosti njunih spalnic. Ugajalo nam bi, ko bi v spalne prostore vodile stopnice kar iz dnevne sobe, vendar bi to znalo biti moteče, kadar bosta imela obiske. Ko bosta izrazila potrebe po življenju s svojima partnerjema, se bova z ženo potrudila najti jima samostojno stanovanje. En prostor bi bil tudi za ostarelega očeta, kadar bi prišel na obisk, oziroma za druge obiskovalce, ki bi jih hoteli prenočiti. Veliki naj bi bili tudi kopalnici.

Lokacija

Hiša bo stala na deželi, ob robu vasi in blizu cerkve, na parceli 20 x 40 m plus 45 m dolga dovozna pot. V okolici je nekaj novih hiš, večinoma pa so iz 70. let; kmetije ni v neposredni bližini nobene. Razgledi so najlepši na severno stran, deloma tudi na južno, najbliže bo sosed na zahodni strani, z drugih strani ni neposrednega soočanja s sosedi. Ker je do najbližjega mesta 10 oz. 15 km, bodo zelo v uporabi za prevoz avtomobili (trije) in pomembno bo, da bodo spravljeni v zaprti in tudi pozimi lahko dostopni garaži. Sleme strehe bo v smeri S-J.

Velikost

Želimo hišo s kletjo, pritličjem in mansardo z enako bivalno površino kot pritličje. Vsako nadstropje bi imelo pribl. 80 m2 uporabne površine, tloris torej nekako 88 m2 oz. 8 x 11 (8 x 12; 10 x 11) m. Garaža za tri avtomobile bi bila najbolj racionalno umeščena v kletne prostore, vendar naju skrbi, da bi dovoz v klet z južne strani degradiral okolico hiše, zato ne bi imela nič proti garaži za dva avtomobila in nadstrešku za tretjega, ki bi bila prislonjena na zahodno stran hiše. V tem primeru bi se dalo eno od sob postaviti nad garažo.

Oblika

Enotni smo si v tem, da konfekcijske razporeditve prostorov nočemo, vendar tudi eksperimentiranja ne; prevelika izvirnost lahko pripelje do hladnih rešitev. Največ priložnosti za oblikovanje vidimo v postavitvi stopnic, v posamičnih oblikovnih detajlih (recimo polkrožna stena, ob kateri bi vodile stopnice v nadstropje), v stekleni steni, ki bi omogočala razgled na severno panoramo, in v galeriji oz. v do slemena odprtih stropih spalnic. Simpatična bi bila tudi kakšna niša, ne pa stebri ali štukature. V strehi namesto strešnih oken frčade. Oblikovanje naj bo torej domačno, vendar ne kičasto, izvirno, vendar ne za vsako ceno.

Materiali

Lahko si privoščimo materiale nekje na sredini cenovne lestvice. Montažna gradnja nam ne ustreza, že bolj gradnja iz masivnega lesa in najbolj klasična gradnja s posameznimi lesenimi elementi. Pomembna je visoka izolacijska vrednost uporabljenega gradiva: opeka, ometi, steklo, stropi. Za okrasne elemente nam je les bližji kot kamen ali marmor. Velik del severne stene si predstavljamo kar v steklu, ker je razgled proti hribom v to smer najlepši, mogoče kar iz večje lože v mansardi. Ta želja je žal v opreki z željo po čim manjši izgubi toplote.

Inštalacije

Kanalizacije ni, zato greznica. Želimo take inštalacije, ki bodo omogočale bodočo elektronsko povezavo med različnimi prostori in različnimi napravami v njih: računalniki, TV, telefon, projektor ... Ogrevanje in hlajenje bi bilo s toplotno črpalko, z izrabo podtalnice in uporabljenega zraka. Talno ogrevanje in zračno ogrevanje namesto radiatorjev. Za najbolj mrzle dni litoželezna peč na drva.

Raporeditev

Najmanj je predstav, kako izkoristiti kletne prostore oz. kako doseči povezavo pritličja s kletjo. Stopnice naj bodo udobno široke in po možnosti zamaknjene, tako da ne bodo vzbujale občutka blokovskega stopnišča. V kleti bi bil en prostor knjižnica (knjige na policah samo v eni vrsti), potem "kurilnica", gospodinjski prostor, shramba, garderoba za nesezonska oblačila, majhna delavnica, prostor za športno opremo, za vrtno orodje (kako s kolesi, kosilnico ali s snežno frezo po stopnicah v garažo, če bo ta zraven hiše?), gume in drug avtomobilski pribor.

V pritličju dnevna soba s kuhinjo (50 m2), kopalnica, kuhinja, veža. Velika miza naj bo tik zraven kuhinje.

Mansarda: dve enako veliki sobi za otroka in ena manjša za obiske, velika veža s stekleno steno na S, kopalnica.

V dnevnem prostoru televizija in računalnik s projektorjem. Spalnice so lahko tudi delovni prostori, tudi tam je treba predvideti računalnike. Namesto klasičnih vgradne omare oz. garderobni prostor z drsnimi vrati.

Na Dobravi, 28. januarja 2003