Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani
Zbornik ob 80-letnici, 1919-1999

Dr. Metka ZUPANČIČ

(Celje, 18. 6. 1950)

Diplomirala je leta 1974 na Filozofski fakulteti v Ljubljani iz francoskega jezika s književnostjo in iz primerjalne književnosti ter na Akademiji za glasbo leta 1975 iz flavte. Doktorat 3. cikla je dosegla na Univerzi v Strasbourgu leta 1977, doktorsko tezo Orfizem in polifonija v delih Clauda Simona pa je zagovarjala decembra 1988 na Filozofski fakulteti v Zagrebu. Na Oddelku za romanske jezike in književnosti se je zaposlila kot asistentka za francosko književnost leta 1979. Vodila je vaje iz francoske književnosti, v glavnem vezane na francoski roman od 18. do 20. stoletja, posebej pa se ukvarja s sodobnim francoskim romanom, novim romanom in literarno teorijo (predvsem po 2. svetovni vojni). Prevedla je več sodobnih romanov, med njimi dela C. Simona.

Po letu 1989 deluje v Združenih državah Amerike (University of South, Washington College in v zadnjem času Bowdoin College) in v Kanadi (univerze McGill, Otawa in Guelph). Ukvarja se z mitologijo v sodobni francoski in frankofonski književnosti, v kar vključuje frankofonsko feministično prozo, modernizem v francosko govoreči Kanadi in francoski novi roman. Svoje študije objavlja v Kanadi, Združenih državah Amerike, Franciji, Španiji in Sloveniji. S predavanji gostuje predvsem v Franciji, Belgiji in Sloveniji ter sodeluje na številnih simpozijih v Severni Ameriki.

Glavna dela: Metamorfoza novega romana, Nova revija 1984; Feministična proza: miti in utopija, Primerjalna književnost 1995; L'orphisme comme système mythologique chez Claude Simon, Les systèmes mythologiques, Villeneuve d'Ascq 1997; Erotisme et mythisation dans Triptique et Les Géorgiques, Claude Simon II, Revue des lettres modernes 1997; Réécriture des mythes: l'utopie au féminin (skupaj z Joëlle Cauville), Amsterdam 1997; Mythes et utopies: approches féministes, Récit et connaissance, Lyon 1998.

 
Stran je po predlogi Znanstvenega inštituta (s sod. Matjaža Rebolja) Filozofske fakultete postavil Primož Jakopin 22. marca 2001; nazadnje je bila spremenjena isti dan. Mnenja in pripombe prosim sporočite tukaj.

Naslov strani: http://www.ff.uni-lj.si/hp/ff/zbornik/o/ZUPANCICm.html                    Število obiskov: